14.12.2012 41793

1-İsmet Paşa Kız Enstitüsü-1928

Okulumuzun planı, Alman asıllı mimar Egli tarafından çizilmiş, 1925 yılında yapımına başlanmıştır. Binanın yapımına devam ederken, 1928 yılında Çocuk Esirgeme Kurumu Genel Müdürlüğüne bağlı olarak İsmet Paşa Kız Enstitüsü adı altında açılmıştır. 5 öğrenci ile eğitime başlayan ve yıl sonunda 28 öğrenciye ulaşan Okulun, Akşam Kız Sanat kısmında da 3 şube ve 60 öğrencisi bulunmaktaydı. Okulun açılmasından 3 yıl sonra , 1931 yılında, Ankara’nın terzi ihtiyacını karşılamak ve öğrenciyi hayata hazırlamak amacıyla okulda döner sermaye atölyesinin açılmasına gerek duyulmuştur.

Bundan sonra enstitünün değeri anlaşılmış ve benimsenmiş, yalnız Ankara’dan değil, diğer illerden de istek olmuştur. Bunun akabinde okula 25 öğrencilik bir pansiyon açılmıştır.

1934 yılında Türk kadının gereksinim duyduğu her türlü bilgi verilirken, kültür seviyesinin de yükselmesi için “ortaokul sanat okulları” uygulanmasına başlanmıştır.
Böylece okul, modern kadının ihtiyaçlarını karşılayan sanat dersleriyle birlikte, orta öğretime de cevap veren bir kurum haline gelmiştir. Ortaokulu bitiren öğrencilerin yalnız teknik derslerden faydalanması, daha az zamanda yetiştirilmesi düşünülmüş, bu amaçla ortaokul mezunları için 2 yıllık üst eğitim planlanmış, bu eğitimi bitiren öğrencilere “Enstitü” mezunu diploması verilmiştir.

2. İsmet Pasa Kız Enstitüsü Ve Kız Teknik Yüksek Öğretmen Okulu-1935
            1935 yılında kız sanat okullarına öğretmen yetiştirmek amacıyla, Kız Enstitüsü mezunlarını almak şartıyla, Kız Teknik Yüksek Öğretmen Okulu kısmi açılmıştır. Bu bölüme o tarihlerde ilk defa , İstanbul’da tam teşkilatlı kız sanat okulu olan , Üsküdar Selçuk okulları mezunları ile İsmet Pasa, Bursa Necati Bey Enstitüsü arasında sınavla seçilen 30 öğrenci yatılı olarak kaydedilmiştir. Bundan sonraki yıllarda da sınavla, parasız yatılı öğrenci alınmasına devam edilmiştir.

3. Zübeyde Hanım Kız Enstitüsü-1969
            Okul, “İsmet Pasa Kız Enstitüsü ve Kız Teknik Yüksek Öğretmen Okulu” adi altında 1969-1970 öğretim yılına kadar birlikte öğretim yapmıştır. Bu öğretim yılından sonra öğretmen kısmının yeni binasına taşınması sonucunda Maltepe Kız Enstitüsü ile birleştirilerek, 23 Eylül 1969 tarih ve 18431 sayılı Bakanlık onayı ile, büyük Türk anası olan Atatürk’ün annesine ithafen “Zübeyde Hanım Kız Enstitüsü” olarak adı değiştirilmiştir.

4.Zübeyde Hanim Kız Meslek Lisesi-1979
            1979-1980 öğretim yılında Ankara Olgunlaşma Enstitüsü binası içinde bulunan Ankara Kız Meslek Lisesi,14 Ağustos 1979 tarihle 22246 sayılı Bakanlık onayı ile okulumuza aktarılınca, “Zübeyde Hanim Kız Meslek Lisesi” adi altında eğitime devam etmiştir.

5.Zübeyde Hanim Kız Meslek, Teknik Meslek Lisesi-1991

1991-1992 eğitim-öğretim yılında Teknik Lise; 1992-1993 Öğretim yılında Anadolu Kız Meslek Lisesi, Bilgisayar Bölümü ve Çocuk Gelişimi Bölümleri açılmıştır. 1994-1995 eğitim-öğretim yılından itibaren okula, erkek öğrenci alınmaya başlanmış ve okul, ‘Zübeyde Hanım Meslek Lisesi’ adını almıştır.  2005-2006 eğitim-öğretim yılında, son erkek öğrenciler mezun edilmiştir.

6. Zübeyde Hanım Kız Teknik Anadolu Kız Meslek ve Kız Meslek Lisesi-2007

2005-2006 eğitim-öğretim yılından bu isimle eğitim-öğretim faaliyetlerinde bulunmuştur.

7. Zübeyde Hanım Kız Teknik ve Kız Meslek Lisesi-2008

ANADOLU LİSESİ  BÖLÜMLERİMİZ